Traumer / PTSD
Mange forbinder traumer med Post traumatisk stress forstyrrelse. Man bør dog skelne imellem det at have oplevet noget kritisk eller voldsomt, der kan føre til traume og det at udvikle PTSD.
Mennesker, der har udviklet PTSD, oplever typisk øget vagtsomhed, undgåelsesadfærd og genoplevelsesfænomer. Disse meget vedholdende symptomer er med til at svække det personlige, sociale og ofte uddannelsesmæssige- og arbejdsmæssige funktionsniveau hos den enkelte. Netop derfor er psykologisk behandling af PTSD udviklet med henblik på at behandle især disse kernesymptomer. Man kan også have et traume uden at have udviklet PTSD, men stadig have gavn af at bearbejde sine ubehagelige oplevelser gennem psykoterapi. Mennesker er forskellige, og psykoterapi skal derfor tilrettelægges med udgangspunkt i den enkeltes problematik. En nødvendighed i arbejdet med traumer i psykoterapi er, at man sammen med sin psykolog i en tryg terapeutisk ramme, forholder sig til traumerne ved at nærme sig ubehaget og undersøge de efterfølgende reaktioner på traumet eller traumerne.
Psykologisk PTSD- eller traumebehandling
Det kan godt kræve mod at begynde på psykologisk PTSD- eller traumebehandling. I vellykket psykoterapi vil arbejdet med at få kontrol over kernesymptomerne, og arbejdet med traumets relationelle og følelsesmæssige konsekvenser og betydning medføre, at ubehaget langsomt mister sit tag.
De traumatiske hændelser forsvinder ikke og oplevelserne mister ikke deres betydning, men det vil gradvist fylde mindre, og man lærer at leve med det, der er sket.