Kognitiv adfærdsterapi

Kognitiv adfærdsterapi

Som navnet siger, fokuseres der i kognitiv adfærdsterapi (KAT) på kognition (tanker i bred forstand) og adfærd (de handlinger vi foretager).

I terapien vægtes det, at du hurtigt og konkret kan komme i gang med at lave konstruktive forandringer i din hverdag ved hjælp af instruerede redskaber og teknikker. Behandlingen er løsningsrettet og fokuserer på her og nu og på fremadrettede strategier. Det er vigtigt, at du føler du får noget med dig efter hver session. Oftest vil der være hjemmeøvelser planlagt imellem sessionerne for at optimere forløbet. Læs nærmere om KAT under de enkelte behandlingspunkter.

KAT

KAT er en effektiv og grundigt undersøgt behandlingsform (‘evidensbaseret’) og derfor anbefaler Sundhedsstyrelsen også KAT til bl.a. angst, OCD, stress og depression.

 

En grundtanke i KAT er, at det i høj grad er vores tolkninger af situationen, der påvirker vores følelser. Dvs. at vores tanker ikke nødvendigvis afspejler virkeligheden. Ofte laver vi fortolkninger, som kan opstå bl.a. på baggrund af tidligere erfaringer, leveregler og grundlæggende antagelser om os selv. Forestil dig følgende eksempel: Du går på gaden og på den anden side ser du en gammel bekendt. Du hilser, men vedkommende hilser ikke igen. Én fortolkning kan være: ‘Han lader som om han ikke ser mig, han gider ikke tale med mig’. Men man kunne også tænke følgende: ‘Han så mig nok ikke’. Ens følelsesmæssige reaktion vil afhænge af den fortolkning, man laver af situationen.

I KAT kaldes disse umiddelbare negative fortolkninger, vi alle laver, negative automatiske tanker. Dem har vi alle, men i nogle situationer eller perioder i ens liv, kan disse tanker tage overhånd eller blive forvrængede, og man kan få brug for professionel hjælp til at undersøge og udfordre dem. Negative automatiske tanker opstår sjældent ud af det blå, men har deres udspring i de grundlæggende antagelser og leveregler, som vi har opbygget livet igennem.

Behandling

I KAT arbejdes der endvidere med psykoedukation, som betyder undervisning i psykologiske emner. Tanken er, at det er centralt at opnå en grundig indsigt i den problemstilling, man er havnet i.

 

Der arbejdes ofte med konkrete ‘eksperimenter’, som må afprøves i ens hverdagsliv. I forhold til fx angst- og OCD-behandling arbejdes der med gradvis eksponering.

I starten af behandlingsforløbet vil vi sammen arbejde os hen mod konkrete mål for terapien. Du behøver ikke at have dine mål klart defineret, når du starter i terapi – ofte vil det være en del af terapien af finde frem til og få sat ord på, hvad det er, der er svært.

På baggrund af en længere videreuddannelse i kognitiv adfærdsterapi samt mange års klinisk erfaring med denne terapiform i forhold til de fleste psykiske problemstillinger kan jeg tilbyde dig professionel og målrettet behandling.